Balya Makinası Nedir ?
Çiftçilerin Köylerde ve çiftliklerde samanları bağlamak için kullandığı makinedir. Buğday, yonca, darı v.s tahılları biçen Biçerdöverin bu tahılların samanını bağlayıp (özel balya teli veya balya ipi ile) dikdörtgen prizma şekline çeviren makinedir. Bu balyanın ağırlığı 25 -30 kg arası değişmektedir. Bu balyalar kış için kilerlerde saklanır. Büyük ve küçük baş hayvanların başlıca yemeğidir.
Balya makinelerinin amacı hasat sonrası hububat artıkları ve biçilmiş, kurutulmuş yem bitkilerinin (yonca, korunga, fiğ, üçgül vs.) belirli bir şekilde sıkıştırılıp paketlenerek taşıma ve depolamada kolaylık sağlamaktır. Bu işlemleri yaparken özellikle kuru otun yem kalitesine zarar vermemek temel prensiptir. Aksi halde balyalama esnasında yapılacak birtakım yanlışlıklar, ihmal, biçilmiş ve kurutulmuş otun özellikle yapraklarını dökmek sureti ile yem kalitesine olumsuz etki yapabilir. Çeşidi ne olursa olsun iyi bir balya makinesinde şu özellikler bulunmalıdır:
-Otları, kuru ve yarı kuru halde balya yapabilmelidir.
-Balyalama yaparken kuru otun yem kalitesine zarar vermemelidir.
-Özellikle kurumuş yaprakların dökülmemesi için gerekli tedbir alınmış olmalıdır.
-Amaca uygun olarak balya büyüklüğü ve sıkılığı ayarlanabilmelidir.
-Balyalama yükseklik ayarı sürücü tarafından oturduğu yerden yapılabilmelidir.
-Pikap yeterince geniş olmalı, iş ve yol durumuna çevrilmesi pratik ve kolay olmalıdır.
-Çalışması sakin, titreşim ve vuruntusu çok az olmalıdır.
-Yeterince geniş lastiğe sahip olmalı ve yumuşak arazide batmamalıdır.
-Önemli mekanizmaları emniyet sistemi ile korunmuş olmalıdır
PAKSAN, GALLIGNANI, ÇOKCANLAR, KAYHAN ERTUĞRUL, NEW HOLLAND, ELİBOL, KARATAŞ, SÖNMEZLER, ÜRMAKSAN, HİSARLAR, WELGER, CICORIA, ÜRMAKSAN, AGROMASTER, CASE, TUMOSAN ve diğer markalar olmak üzere bir çok marka bulunmaktadır.